Boksmälla

Book hangover = that feeling of sleep deprivation from staying up too late reading a book you can't put down.
(definition hämtat från Boklysten)
 
Book hangover = the struggle a person goes through trying to connect with a reality after finishing an amazing book.
(definition hämtat från Lottens bokblogg)
 
Den första definitionen har jag nog aldrig drabbats av. Visst har jag varit vaken länge på grund av bra böcker (på högstadiet och gymnasiet hände det att jag var vaken till två, tre på natten även om det var skoldag efteråt), men såvitt jag minns var jag inte mycket tröttare efter en sådan natt än vanligtvis. Fast givetvis är det möjligt att min hjärna har valt att förtränga det. Eller förneka. Det är hugget som stycket.
 
 
 
Definitionen som jag hittade på Lottens bokblogg, den har jag däremot upplevt några gånger. För den som ännu inte själv genomgått den kampen, kan jag tala om att det kan vara en ganska stor omställning att återvända till verkligheten efter en fantastisk läsupplevelse. När jag läste Hungerspelen-trilogin drabbades jag av detta. Jag hade svårt att ta till mig att läsningen av böckerna och mitt besök hos Katniss och de andra hade nått sitt slut. Det hände att jag såg under en tid så gott som dagligen såg kopplingar till trilogin, i det vardagliga livet.
 
Jag försöker komma på hur jag bäst kan sätta ord på den sortens boksmälla (enligt andra definitionen). Man skulle kunna jämföra det med en (lång)semester där man reser bort tillsammans med nära och kära och den jobbiga anpassningen till vardagen som man sedan tvingas till så snart semestern är över. Det, eller något liknande, bör väl de flesta ha upplevt och därmed kunna relatera till?
 
Om inte, föreslår jag att man börjar sökandet efter en fantastisk läsupplevelse. Trots att boksmällan efteråt kan upplevas som jobbig, är det definitivt värt det för den otroliga resa som man får göra under läsningen. Som den boknörd jag är, ser jag fram emot min nästa boksmälla. :-D
 


Dagens citat:

"Tänk så mycket tid han spar, som inte bekymrar sig över vad hans granne tycker, tänker och säger."
(Marcus Aurelius)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie