Nostalgi, om än med en nypa besvikelse

När jag och älsklingen tillbringade en lördag nere i Malmö tillsammans med min syster och hennes familj, besökte vi bland annat Malmöhus slott och Tekniska museet. Min syster hade i förväg förvarnat mig om att de gjort om i slottsdelen, men ändå infann sig en viss besvikelse.
 
 
 
På låg- och mellanstadiet åkte vi jämt och ständigt till slottet samt någon enstaka gång när jag gick på högstadiet. När jag gick på lågstadiet var det de uppstoppade och de levande djuren som vi besökte mest och jag njöt av de besöken varenda gång. På mellanstadiet började vi läsa om stenåldern och framåt och som en del av detta, var vi med i projektet "Ask och Embla". Förutom alla övningar och allt pysslande i Kommendanthuset (en röd byggnad på andra sidan gatan/vallgraven), gick vi på "föreläsningar" i museet. På den tiden hade de ett komplett människoskelett i en monter. Vi döpte skelettet (om jag inte minns fel?) och därefter blev det klassens maskott. På högstadiet fick vi besöka de kungliga gemaken.
 
 
 
Efter att de nu har renoverat djuravdelningen, finns det knappt några uppstoppade djur kvar och bland de levande djuren finns nu endast fiskar, sköldpaddor, ormar och ödlor. Eftersom de inte kunde hitta hem åt djuren - som tidigare fanns i museet - under renoveringen, har de enligt min systers sambo fått avliva djuren. Det skar oerhört i mig när jag fick höra det. Vilket fruktansvärt slöseri med liv. Fast de har det kanske bättre nu än att vara instängda i ett museum.
 
 
 
Det har gjort om även museidelen. Lite nytt har tillkommit, men mycket av det de tidigare haft har tagits bort. Jag är som bekant ingen direkt varm anhängare av förändringar och därför blev jag en aning besviken. Men det är tur att de ändå har fortsatt bevara en del av det som tidigare funnits.
 
 
Trots att det i vissa avseenden blev ett sorgligt besök, var det trots allt intressant att få se både de nya och de gamla delarna. Jag kände mig lite som ett barn på nytt.
 

Dagens citat:

"Nuet har en 'verklighetens prägel', som dåtiden och framtiden inte har."
(Nisargadatta Maharaj)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie