När hjälpsamheten slår fel

När jag en kväll satt och tittade på Twitter, såg jag en tweet från författaren till artikeln om den fejkade mordhistorien som spreds på Facebook. Från den artikeln länkade Metro vidare till en artikel om hur en persons skyddade identitet röjdes på grund av en vädjan på Facebook;
 
"Det var en snyfthistoria som berörde många. En pappa lägger ut en bild på sina försvunna barn på Facebook och ber om hjälp att hitta dem. Tusentals hjälper till att dela efterlysningen och till slut känner en person igen barnen och berättar var de finns.

Det ingen visste var att kvinnan levde under skyddad identitet eftersom hon flytt från mannen. Nu fick han reda på var hon befann sig." (Citat från artikeln om den skyddade identiteten som röjdes)
 
 
Visst är det bra att folk vill hjälpa varandra, fast efter att ha läst det här får åtminstone jag en tankeställare. Hur ska man kunna veta när ens försök att hjälpa utsätter en annan människa för fara? Enligt mig kan man inte veta det. Inte till 100%.
 
Jag hade kunnat vara en av de där personerna som delade vidare den där vädjan. Om inte jag hade kunnat hjälpa till, hade kanske någon i min närhet/mitt nätverk kunnat eller någon i deras osv. Dock skulle jag inte ha gjort det idag. Inte när jag vet vad min "hjälp" kan leda till. Fast hur ska man då göra när man stöter på den här typen av vädjan? Man vill ju inte gärna vara en kallhjärtad person som bara står och ser på när någon annan lider.
 
Kanske är jag naiv, men jag skulle nog ha hänvisat den vädjande personen att ta kontakt med svenska myndigheter och få hjälp av dem. För om den här vädjan är uppriktig, kommer personen få den hjälp den behöver. Om inte, ja då upptäcker väl myndigheterna att något inte står rätt till (även om myndigheter också kan göra fel, vilket hände en av klienterna på advokatbyrån där jag jobbar)? Att hänvisa någon att ta hjälp av en myndighet är inte fel. Och man riskerar inte att själv utsätta någon för fara.
 
Det är hemskt att det finns de som utnyttjar människors godhet och vilja att hjälpa till. I mina ögon är det riktigt grymt.


Dagens citat:

"Allt du är villig att stå ut med är exakt vad du får."
(Okänd)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie