Mississippi (Hillary Jordan)

Uppläsare: Anna Maria Käll
 
"År 1946 slår sig Henry McAllan och hans hustru Laura ner på en nedfallen bomullsfarm i Mississippideltat. För Laura, som växt upp i storstaden Memphis, är den nya miljön både främmande och skrämmande. Hon delar inte sin makes kärlek till lantlivet och får slita hårt med att uppfostra deras två barn under sträng övervakning av sin hatiska och rasistiska svärfar. När det regnar stiger vattnet och slukar bron som leder till staden. Familjen blir strandsatt i ett hav av gyttja.

Mot sin vilja dras Laura till Henrys yngre bror Jamie, som återvänder från andra världskriget och nu hemsöks av ohyggliga minnen från det han upplevt. Jamie är raka motsatsen till Henry charmig, vacker och lyhörd för Lauras känslor. Från kriget återvänder också Ronsel Jackson, äldste sonen till de svarta dagverkare som arbetar för Henry. Under sin tid i Europa har han fått uppleva hur det är att behandlas som en jämlike av den vita befolkningen, men nu tvingas han återigen underkasta sig sitt hemlands hårda segregationslagar. Mellan Ronsel och Jamie uppstår en osannolik vänskap som snart väcker ont blod."
 
 
 
Om man bortser från Hillary Jordans intresseväckande inledning, tar det tid innan något faktiskt händer på riktigt i Mississippi. Fast Hillary Jordan lyckas ändå bygga upp spänning kring varje huvudperson som får komma till tals och hon gör det så skickligt att man inte vill sluta lyssna. Man inser att något hemskt kommer att hända och när det väl gör det, kan man inte bli annat än berörd och upprörd.
 
På ett trovärdigt sätt skildrar Hillary Jordan det hat som de svarta blev utsatta för i USA. Jag mår illa vid blotta tanken på att det faktiskt har sett ut så här och att det till viss del fortfarande gör det runt om i världen - och då menar jag inte att endast de med "svart" hudfärg blir utsatta. Varför ska det vara så svårt att inse att vi alla är människor och att vi är lika mycket värda, oavsett varifrån vi kommer eller hur vi ser ut?
 
Det här ljudboksexemplaret lånade jag på Varbergs bibliotek.


Dagens citat:

"Alla enskilda ting förgår."
(Buddha)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie