Pride Falkenberg 2016

Den 17 - 19 juni i år var det alltså pridefestival i Falkenberg. Som jag längtat! Visserligen brukar jag inte ägna så stor tid åt de olika stånden och utställarna, men det är en så himla fin och härlig känsla i hela stan och framförallt i "Pride park" (trädgården vid Storan). Alla är så glada och stämningen är på topp! Det var så himla mysigt att de allra flesta butiker i centrum visade - var och en på sitt sätt - att de stöttade festivalen och dess värderingar.
 
 
 
Till och med fåglarna festade till det:
 
Tydligen är popcorn smaskens för sparvar.
 
Jag träffade återigen Niclas Christoffer (författaren till bl.a. Som Zlatan fast bättre), men dessvärre blev det aldrig riktigt tid för oss att prata ordentligt. Fast vi har bestämt att försöka få till något till nästa år istället! Jag ser fram emot det. Det är alltid lika kul att träffa Niclas, trots att han tjatar på mig om att jag borde skaffa Facebook ...
 
 
 
Precis som tidigare år deltog jag i paraden som ringlade sig genom stan och när jag gick där bredvid älsklingen och såg alla glada människor - både i tåget och de som stod längs med gatorna och tittade på - kände jag en obeskrivlig lycka och stolthet. Man kanske frågar sig vad detta marscherande gör för nytta och vad det ska vara bra för? Vi som deltog/deltar visar att vi bryr oss om alla människors lika värde och att alla ska få vara precis så som de är. Det spelar ingen roll om man är homo, hetero, trans, bi, queer, stor, liten, lång, kort, träningsfreak, soffpotatis eller vad man nu än är. Man ska få vara precis så som man själv vill och ingen - och då menar jag INGEN - ska få kränka en för det. Vi är alla bra exakt som vi är. Vi är alla olika och det är just så det ska vara! Världen är en härlig kompott av olika slags människor. Vad spelar det för roll vem jag älskar? Om jag gillar att klä mig på ett visst sätt? Det gör inte mig till någon sämre människa.
 
 
 
När vi kom till Rådhustorget höll vi en tyst minut för de som föll offer för det fruktansvärda dådet i Orlando. Det var en mäktig känsla när alla på torget fattade varandras händer och sedan tystnade i denna minut. <3 Därefter var det olika tal som hölls och Andrés Esteche - som var årets artist så att säga - framförde några låtar.
 
 
Det är sorgligt att vi 2016 ska behöva ha den här sortens festivaler. Varför är detta ingen självklarhet ännu att man ska få vara precis så som man själv vill vara utan att någon ska få kränka någon annan? Jag kommer i alla fall att delta i Pride Falkenberg så länge jag kan. Funderar till och med på att eventuellt anmäla mig som volontär till nästa år.
 
Till skillnad från de andra två åren, var det inte kommunen som höll i festivalen utan den "nystartade" föreningen Pride Falkenberg. Därför blev loggan utbytt, men jag tycker att den nya loggan är minst lika fin som den tidigare regnbågsfärgade falken. Något annat som var nytt för i år, var att man skulle anmäla sig om man ville gå i paraden (dock fanns det platser för oss som inte anmält sig) och om man var en grupp på minst åtta utklädda personer hade man möjlighet att tävla om 10.000 kr! I år var det Falkenbergs scoutkår som vann. Älsklingen tycker att vi ska delta i den här tävlingen till nästa år och har kommit på en supergullig idé för vilket tema vi ska ha. Nu gäller det bara att skramla ihop ytterligare sex personer som är villiga att klä ut sig till detta. ;-)
 
Kvällen - åtminstone för mig och älsklingen - avslutades på Rådhustorget med en schlagerkonsert. De som ville stack tillbaka till Storan och festade på nattklubben de hade där.
 
 
 
Under dagen (dock mest från paraden och från scenen) blev det lite filmklipp som jag har klippt ihop till videon nedan. Håll till godo! Om du hellre vill se Hallands Nyheters bilder (ca 400 st) från festivalen, hittar du dem här.
 
 
Pride Falkenberg kommer till nästa år att äga rum den 16-18 juni. Ses vi där? :-D
 


Dagens citat:

"Om du anser att egot att är ditt personliga problem, då är det bara mer ego."
(Eckhart Tolle)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie