Provokativt att tjäna pengar på sin blogg?

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om en del av det näthat som jag har upptäckt på LCHFingenjörens och Jonna Jintons bloggar. Jag tänkte försöka spinna vidare på det i dagens inlägg.
 
För ett tag sedan fick Jonna Jinton ett erbjudande om ett samarbete med Hyundai, vilket innebar att hon fick möjlighet att ge sig ut på en fantastisk resa upp till norra Sverige. Under resans gång tog hon magiskt fina bilder och vid endast två tillfällen skrev hon direkta "reklaminlägg" för Hyundai - men då var hon också väldigt tydlig med att de inläggen var ett samarbete. För mig var det inget konstigt med det och jag blev glad för Jonnas skull. Jag hade själv velat göra en sådan där resa!
 
 
 
Dock tycktes det vara flera (eller så var det bara ett enda troll som utgav sig för att vara flera?) som tyckte att det var dumt gjort av Jonna, de ansåg att hon sålde sig, de skulle sluta följa bloggen etc. Jag kan inte för mitt liv förstå varför det skulle vara så hemskt att Jonna då och då ingår samarbete med företag? Just det här samarbetet passade ju hennes blogg alldeles utmärkt. Det var ju knappast tal om att hon gjorde reklam för något sminkmärke? Varför skulle inte Jonna få möjlighet att tjäna pengar på uppdrag som hon anser passar henne? Dessutom var hon som sagt väldigt tydlig när hon skrev inlägg som var direkt samarbete med Hyundai (fet stil i början av inlägget = svårt att missa). Vissa andra bloggare skriver en liten rad i slutet av inlägget och det kan jag faktiskt irritera mig på. Jag vill kunna välja om jag vill läsa ett sponsrat inlägg eller inte, men om jag får den informationen först i slutet, då blir jag lurad på det valet. Å andra sidan finns det de bloggare som inte alls talar om att det är ett samarbete överhuvudtaget och det är värre.
 
Jag minns inte om det var på Jonnas blogg eller någon annans, men det var någon som skrev något om att bloggare har det allt lyxigt som bara kan sitta hemma och skriva inlägg och få pengar för det. Kommentaren gick ut på att personen i fråga tyckte att det var orättvist. Inte heller det kan jag riktigt förstå. På vilket sätt skulle det vara orättvist? I och för sig har jag ingen större erfarenhet av just det här med att tjäna pengar på bloggen, men såvitt jag vet kräver det ganska mycket jobb bakom om man ska kunna tjäna åtminstone lite på sin blogg? Idag finns det en uppsjö av olika bloggar och därför har konkurrensen blivit stor. Det är svårt att "bli stor". Det kräver att man lägger ned mycket tid och arbete om man har som mål att kunna tjäna pengar på sin blogg. Varför det skulle vara orättvist förstår jag inte? Alla har möjlighet att starta en egen blogg och skriva om det man vill.
 
 
 
Världen förändras. Idag finns det en massa olika sätt att försörja sig på och det är bara att gratulera dem som lyckas försörja sig på något som de tycker om eller brinner för. Alla har inte den turen. Jag hade gärna velat kunna försörja mig på skrivandet (även om jag var av motsatt åsikt när jag var yngre), men jag vet att det är väldigt svårt att göra det och just nu känner jag inte att det är läge att ta en sådan chansning. Jag har inga problem med att folk tjänar pengar på sin blogg - bara de är tydliga med när de skriver inlägg som är ett samarbete med något företag. Om man inte skulle tycka om detta försörjningssätt, är det bara att sluta följa bloggen.
 
Varför skulle vissa jobb vara bättre eller sämre än andra? Ett jobb är ett jobb. Man får lön så att man kan betala räkningar, handla mat och leva. Så länge man inte försörjer sig på något som olagligt, spelar det väl ingen roll hur man försörjer sig? I dagens samhälle är det ju svårt att få ett "traditionellt" jobb, så då är det väl utmärkt att det finns andra sätt att tjäna pengar på? Varför skulle det vara ett problem?
 
Kan det helt enkelt handla om käre gamle Jante och att man inte ska tro att man är något? Eller är det ren och skär avundsjuka som ligger bakom?
 
Vad tror du själv?


Dagens citat:

"Den som inte ger upp visar viljestyrka."
(Lao Zi)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie