Skulpturerna på Lustholmen - Skeppsholmens konst i det fria (Rikard Larsson)

"Med storslagen utsikt över vattnet, och med Moderna Museet som kronan på verket, är Skeppsholmen en plats där många promenader tar sin början. Varför inte passa på att upptäcka all den offentliga konst som finns tillgänglig för Stockholms invånare och turister, helt gratis? Niki de Saint Phalles färgsprakande skapelser från 70-talet är välkända, likaså Jean Tinguelys uppseendeväckande skulpturer i metall. Men det finns så mycket mer att se. Den här boken ger en målande bild av de undangömda skulpturer och konstverk som bidrar till Skeppsholmens unika atmosfär."
 
 
För ett tag sedan skrev jag ju vad jag tyckte om Rikard Larssons bok Portalerna i Gamla stan, som jag fick som gåva av mina f.d. kollegor på hyresnämnden när jag slutade där för snart tre år sedan. Inför att Rikard Larssons nya bok - Skulpturerna på Lustholmen - skulle utkomma den 24 maj i år, blev jag kontaktad av Bokförlaget Langenskiöld, som undrade om jag var intresserad av ett recensionsexemplar av denna nya bok i och med att jag skrivit om en av hans tidigare? Eftersom jag egentligen inte har något större intresse för konst i och för sig, funderade jag ett slag och kollade upp boken innan jag svarade förlaget. Dock var det något med den här boken som trots allt fångade mitt intresse, så det blev att jag tackade ja till ett recensionsexemplar.Skulpturerna på Lustholmen är den senaste boken i Rikard Larssons serie om Stockholm.
 
 
 
 
Jag är som sagt inte konstintresserad egentligen och brukar aldrig förstå mig på målningar, skulpturer etc. Fast Rikard Larsson får mig ändå att bli intresserad av skulpturerna som han skriver om i Skulpturerna på Lustholmen, eftersom han skriver på ett lättbegripligt och intresseväckande sätt. Bilderna är dessutom väldigt vackra och får mig att vilja besöka Skeppsholmen och kika på alla dessa skulpturer i verkligheten. Eftersom Rikard Larsson skriver både om bakgrunden till de olika skulpturerna och även lite om konstnärernas liv och egna bakgrunder, ser jag på dessa skulpturer på ett annat sätt än om jag utan den här boken skulle ha varit på Skeppsholmen och sett dem i verkligheten.
 
 
 
Om man är intresserad av en avkopplande läsning om konstverk på Skeppsholmen som man annars kanske inte skulle ha lagt märke till, eller förstått innebörden av, tycker jag absolut att man ska läsa Skulpturerna på Lustholmen. Jag blev själv glatt överraskad över det intresse som väcktes hos mig under läsningens gång. Det blir nog att försöka ta mig till Skeppsholmen nästa gång jag besöker Stockholm.
 
Det här exemplaret har jag fått. Tack Langenskiölds för recensionsexemplaret!