Fördelar med småstad

I Disney´s Skönheten och Odjuret sjunger Belle om att hon vill mer än leva småstadsliv;
 
 
 
Även om jag genom åren har känt igen mig i Belle, håller jag inte med henne om det där om småstadsliv. Jag trivs mer än väl med att bo i en småstad. Visst var det en omställning att flytta från en storstad (där jag växte upp och bodde i cirka 19 år) till ett litet samhälle, men efter att jag väl vant mig kan jag inte tänka mig att bo i en storstad igen. Just nu känns Falkenberg tillräckligt stort för mig.
 
Det finns faktiskt fördelar med mindre städer och en är att man känner igen och blir igenkänd. För min del kan det i och för sig vara jobbigt i vissa sammanhang, då jag ännu har problem med människomöten. Hur som helst, när jag går till banken i Varberg i jobbärenden behöver jag nästan aldrig legitimera mig. Enda gångerna som jag behöver göra det är när någon ny står i kassan. Eller när jag hämtar blommor på torget till kontoret. De vet vem jag är och fakturerar advokatbyrån, så jag slipper ta med mig pengar för att betala. Och i båda fallen gick det snabbt att bli igenkänd.
 
Enligt min erfarenhet går det enklare att skapa den här typen av kontakter i en liten stad än i en stor. Dessa kontakter kan i sin tur medföra ännu fler fördelar (tänk tjänster och gentjänster).
 
 
Ätran i Falkenberg.
 
En annan fördel är att man har nära till det som finns och slipper åka längre sträckor för att ta sig in till stan. Visst, det kanske saknas vissa butiker som finns i större städer, men sådant går alltid att lösa. Nätet finns ju alltid. ;-)
 
Framförallt är det en annan mentalitet i mindre städer jämfört med stora. Jag skulle vilja försöka sätta ord på vad det är jag menar, men det är svårt. Man måste nästan uppleva det själv. Min mamma och syster upplevde ungefär detta när de besökte Stockholm för första gången i våras. När vi väl var tillbaka i Malmö och hade klivit ut på perrongen, utbrast båda två att det var så lugnt jämfört med Stockholm. Fast det är som sagt inte enbart lugnet jag tänker på. Folk i mindre städer tenderar att bete sig på ett annat - och många gånger trevligare - sätt, jämfört med människor i större städer.
 
Har du några egna exempel på fördelar med småstäder? :-)


Dagens citat:

"Genom dig är jag så jag."
(E.E. Cummings)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie