Föda utan rädsla (Susanna Heli)

"Allt fler kvinnor upplever en stark rädsla inför sin förlossning. Samtidigt är den svenska förlossningsvården säkrare än någonsin för både mor och barn.

Susanna Heli har arbetat med att ge födande kvinnor kraft och stöd under hundratals förlossningar. Här har hon valt ut sina fyra mest effektiva verktyg som hjälper dig att undvika stress och rädsla. Med andning, avspänning, rösten och tankens kraft leds du bort från rädsla och mot trygghet och kraft. Verktygen är enkla och kan användas under födandets alla skeden. De gör förlossningen till en stärkande och positiv upplevelse både för den födande kvinnan och för hennes partner.

Föda utan rädsla passar dig oavsett om du är förstföderska eller omföderska, om du väljer att ha bedövning eller föda helt utan smärtlindring, om du är mycket rädd eller bara vill vara förberedd."
 
 
 
 
Under mitt andra besök hos barnmorskan, pratade vi om mina rädslor inför förlossningen. Eller, snarare att jag var allmänt rädd och inte hade haft tid att fundera närmare på exakt vad det var som jag var rädd för. Då föreslog min barnmorska att jag kunde testa att läsa Susanna Helis bok Föda utan rädsla. Hon hade inte läst den själv, utan fått den rekommenderad av en av sina andra blivande mammor. Hon kunde därför enbart återge vad denna kvinna sagt om boken. Eftersom jag tänkte att det inte kunde skada att ge den ett försök, lånade jag den nästan genast på biblioteket.
 
Tack vare Föda utan rädsla har jag dels fått större förståelse för själva födandeprocessen, vilket innebär att jag känner mig mindre rädd och orolig inför förlossningen (dock ej helt orosfri), dels har jag förstått mer exakt vad det är som jag är rädd för.
 
Susanna Heli är väldigt pedagogisk i sin redogörelse och hennes tips på övningar känns väl värda att ge ett försök. Jag hoppas att jag med hjälp av dessa samt det jag läst i boken, kommer kunna lita på kroppens egen förmåga och få en så bra förlossning som möjligt.
 
Den här boken rekommenderar jag till alla som är gravida eller planerar/funderar på att skaffa barn. Framförallt om man känner sig orolig inför någon del av graviditeten eller förlossningen.
 
Det här exemplaret har jag lånat på Falkenbergs bibliotek.


Dagens citat:

"Det finns inget viktigare för sann tillväxt än att inse att du inte är sinnets röst – du är den som hör den."
(Michael A. Singer)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie