Det digitala samhällets för- och nackdelar

Jag är som bekant lite av en teknofob, men har börjat mer och mer att acceptera att samhället blir alltmer tekniskt. Även om det har sina nackdelar.
 
Något som jag däremot inte riktigt vet hur jag ska ställa mig till, är att rättssalarna och förhandlingarna har blivit alltmer tekniska. Det kan förvisso på sätt och vis vara bra, exempelvis om en part bor i Varberg och den andre i Stockholm och det är Varbergs tingsrätt som handlägger målet. Då kan den part som bor i Stockholm (samt dennes ombud, om sådant finns) närvara via videolänk från en domstol i Stockholm vid de muntliga förberedelserna, istället för att åka hela vägen till Varberg varje gång (för sådana förhandlingar kan ibland pågå i bara tjugo minuter). Så på det sättet är det bra.
 
 
 
Däremot ställer jag mig mer tveksam till när åklagarna gör på det sättet. När jag hade min praktik i Västerås, var det ganska vanligt att åklagarna stannade kvar på kammaren och deltog via videolänk från ett videorum när det var häktningsförhandlingar - och då tog det ändå bara fem eller tio minuter att gå bort till tingsrätten. Här i Halland har vi åklagarkammaren i Halmstad, så för oss i Varberg är det vanligt att åklagaren - både vid häktningar och nu även huvudförhandlingar om jag har förstått saken rätt - inte åker till Varberg, utan närvarar via videolänk från kammaren i Halmstad.
 
Naturligtvis förstår jag att åklagarna vinner tid på att göra på det här sättet och att kostnaden blir mindre för staten. Men hur blir det för de enskilda då? Privatpersonerna? Om jag hade varit åtalad för ett brott, skulle jag ha känt mig mer bekväm om det fanns en fysisk åklagare på plats än om åklagaren är med per videolänk (tänk dig ungefär Skype, ifall du är osäker på vad jag menar med videolänk). Eller så är det bara jag som är gammalmodig.
 
Är det så här vårt samhälle är på väg att bli? Att vi snart inte kommer ha kontakt med fysiska personer, utan det är bara genom tekniken som vi kommer ha kontakt med varandra? Är det verkligen ett sådant samhälle vi vill ha?
 
Hur tänker och känner du?
 
Ha det så bra
Kramar
Jessie