Men ... det ser ju inte ut som någon katt?

En sak som jag inte riktigt förstår är varför lussebullar kallas för lussekatter. De ser ju inte ut som några katter? Tror att jag vid något tillfälle har fått det där förklarat för mig, men om du har en förklaring tar jag gärna emot den. Hur som helst, under en av de sista jularna som jag bodde hos mina föräldrar bestämde sig min mamma för att ta det där med katter rent bokstavligt och bakade lussebullar som såg ut som katter. Finurligt tyckte jag.

Förra året var jag ju inte själv sen med att designa lussebullarna här hemma som grisar! Varför grisar? Jo, älsklingen jobbar ju med nassar så då tyckte jag att det var passande. I år däremot ville jag inte göra exakt samma. Känns ju tråkigt astt hela tiden upprepa sig, inte sant? Så därför utvidgade jag vår lussefamilj. Förutom lussegrisar blev det även lussekaniner och lussekatter (ja, de såg väl inte riktigt ut som katter, men det är ju tanken som räknas, inte sant?).


Får se vad det blir nästa gång jag bakar. För baka fler kommer jag göra innan året är slut. Variation förnöjer!


Dagens citat:

"Människan kan ha tre olika kön: män, kvinnor och tenorer."
(Okänd)

Ha det så bra!
Lussekamar
Jessie
#1 - - Älsklingen:

Här älskling får du förklaring till namnet, har klippt från wiki men det var det här som stod i LT imorse på jobbet:



Begreppet Lussekatt hade från början inget att göra med Lucia, utan ska etymologiskt härledas till Lucifer, alltså djävulen. Det var i Tyskland på 1600-talet som seden med lussekatt kom till. Djävulen, i kattens skepnad, gav barn stryk, medan Jesus i form av ett barn delade ut bullar till snälla barn. För att hålla den ljusskygge djävulen borta färgades lussebullarna med den gula saffranskryddan. De ljusa bullarna ansågs skrämma bort Lusse, alltså Lucifer. Lussekatter har även kallats dövels- och dyvelkatter (djävulskatter)



Så nu vet du ;)



Puss o kram

#2 - - Hanan ;):

Nu har jag också fått förklaring ;)