Är det någon där? (Marian Keyes)

Uppläsare: Rachel Mohlin
 
"Vattenmelonen hade sin Claire, i En oväntad semester handlade det om Rachel och i Änglar hette hon Maggie - alla tre är systrar i familjen Walsh. Nu drar det ihop sig igen. I romanen Är det någon där? får vi möta den förut så vilda och "galna" Anna, den fjärde systern, som skärpt sig och skaffat sig drömjobbet på sminkföretaget Candy Girrrl (med obegränsad tillgång på gratisprover) - och gift sig med drömprinsen, Aidan. Vi får förstås också veta hur det har gått för de tre andra systrarna sedan sist.

Världens bästa jobb och världens bästa man - hur kunde det ändå gå så snett?! Men det gjorde det.

Nedbruten och omskakad ligger hon på soffan hemma hos mor och far i Dublin. Hon är ett vrak i allas ögon men har bara en sak i huvudet: hon måste tillbaka till NewYork! New York betyder allt: hennes lägenhet, drömjobbet - och världens bästa man och make, Aidan. Men inget är sig längre likt i Annas liv...

Tillbaka på Manhattan - och ruta ett - är det inte bara de fysiska och själsliga ärren som gör återkomsten komplicerad utan också det faktum att Aidan verkar ha försvunnit.

Är det dags för Anna att gå vidare i ny relation - är det över huvud taget möjligt? Frågorna tornar upp sig, men en brokig skara av olycksbröder - och systrar - två födslar och ett helknäppt bröllop verkar för att få henne på rätt köl igen."
 
 
 
 
Jag har tidigare läst två av Marian Keyes böcker om familjen Walsh; Änglar (som handlade om Maggie) och Hemligheten på Mercy Close (som handlade om Helen). I Är det någon där? handlar det den här gången om Anna.
 
Boken är uppdelad i tre delar, där man i första delen sakta men säkert får veta vad som hänt. Den delen är bokens styrka och den del jag tyckte bäst om. För trots att Marian Keyes skriver på ett mycket underhållande sätt, kändes andra delen mest som en tråkig och väldigt lång transportsträcka. Den delen hade med fördel kunnat kortas ned betydligt. Även om bokens tredje och sista del inte var lika spännande som den första, var den betydligt bättre än del två, även om den kanske var lite väl sockersöt mot slutet.
 
Är det någon där? är egentligen en mycket sorglig historia, men tack vare Marian Keyes ständiga humor blir den inte så mörk som den annars hade kunnat bli. Jag tycker om att Marian Keyes skildrar Annas känslor och reaktioner på ett realistiskt sätt. Jag gillar att karaktärerna inte alltid handlar "rätt" och så som man kanske förväntar sig att någon ska göra. Det gör att karaktärerna blir mer mänskliga.
 
Jag vågar inte säga mer eftersom det finns en risk för att jag avslöjar för mycket då, men Marian Keyes lyckades väcka en hel del känslor inom mig under lyssnandets gång och fick mig även att känna med Anna. Jag önskar att varken jag eller någon jag känner ska behöva uppleva det Anna tvingades göra.
 
Trots det tunga ämnet är detta en lättsam bok som inte kräver något särskilt av läsaren. En behaglig avkoppling helt enkelt.
 
Det här ljudboksexemplaret har jag lånat på Falkenbergs bibliotek.


Dagens citat:

"Det är när vi ger, som vi får."
(Franciskus av Assisi)


Ha det så bra!
Kramar
Jessie